τροποι Εξοικονομησης

Πώς θα κάνεις οικονομία στο σπίτι

Πώς θα κάνεις οικονομία στο σπίτι

Λίγο πολύ όλοι σκεφτόμαστε τρόπους να μειώσουμε τα καθημερινά έξοδα που έχει ένα νοικοκυριό. Ανεξάρτητα από το αν μένουμε μόνοι, ή αν έχουμε οικογένεια, πάντα υπάρχει περιθώριο να μειώσουμε αυτά τα έξοδα, χωρίς ιδιαίτερο κόπο. 

Δες παρακάτω μερικούς τρόπους που ίσως να μην είχες σκεφτεί μέχρι σήμερα και που θα σε βοηθήσουν να βάλεις ένα τέλος στα περιττά έξοδα για να εξοικονομήσεις κι εσύ χρήματα.

Ένας βαθμός διαφορά στον θερμοστάτη της θέρμανσης ή του κλιματιστικού μπορεί να φέρει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.

1. Αξιοποίησε το νυχτερινό ρεύμα.

Ενημερώσου για τις ώρες που ισχύει το νυχτερινό ρεύμα και οργάνωσε τις δουλειές του σπιτιού με τέτοιο τρόπο, ώστε να εκμεταλλευτείς στο μέγιστο τη χρήση του. Μπορείς να κάνεις σημαντική οικονομία στο ηλεκτρικό ρεύμα, αν χρησιμοποιείς τις συσκευές που καταναλώνουν πολύ ρεύμα, όπως τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων, στις ώρες που ισχύει το νυχτερινό ρεύμα.

2. Αντικατάστησε τις απλές λάμπες με LED.

Αντικαθιστώντας  τις απλές λάμπες με λάμπες LED, εξοικονομείς  χρήματα από τον λογαριασμό του ρεύματος. Αυτό συμβαίνει καθώς οι λάμπες LED καταναλώνουν μόλις το 1/4 της ηλεκτρικής ενέργειας που θα κατανάλωνε μια απλή λάμπα, ενώ ο χρόνος ζωής τους διαρκεί πολύ παραπάνω.  

3. Θωράκισε τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες.

Ήξερες ότι περίπου το 1/3 της θερμότητας ενός σπιτιού χάνεται επειδή οι πόρτες και τα παράθυρα δεν κλείνουν σωστά ή έχουν υποστεί φθορά; Αν δεν έχεις την δυνατότητα αγοράς νέων κουφωμάτων, μπορείς να έχεις μια ικανοποιητική μόνωση,  με τη χρήση ειδικών προϊόντων που θα σε βοηθήσουν να γεμίσεις τυχόν κενά που έχουν δημιουργηθεί σε πόρτες και παράθυρα.

4. Ρύθμισε με σύνεση τη λειτουργία όλων των οικιακών συσκευών.

Ένας βαθμός διαφορά στον θερμοστάτη της θέρμανσης ή του κλιματιστικού μπορεί να φέρει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων, χωρίς ιδιαίτερη επίπτωση στην επιθυμητή για σένα θερμοκρασία. Επιπλέον, κάποιες συσκευές όπως το πλυντήριο πιάτων και το πλυντήριο ρούχων, έχουν σύντομες λειτουργίες που βοηθούν να εξοικονομείς ενέργεια και χρήματα.

5. Προγραμμάτισε τα γεύματα της εβδομάδας.

Με έναν καλύτερο προγραμματισμό στις αγορές τροφίμων, μπορείς να μειώσεις σημαντικά τα έξοδά σου. Για να το καταφέρεις αυτό, προγραμμάτισε προκαταβολικά το μενού της εβδομάδας, και κατέγραψε σε λίστα ότι χρειάζεται να αγοράσεις. Έτσι, δεν θα χρειάζεται να πετάς τρόφιμα που δεν πρόλαβες να καταναλώσεις πριν τη λήξη τους.

6. Αξιοποίησε το φαγητό της προηγούμενης ημέρας.

Στο internet μπορείς να βρεις εξαιρετικές ιδέες για να αξιοποιείς το φαγητό που έχει περισσέψει από την προηγούμενη. Το κυριακάτικο γεύμα μπορεί να αποτελέσει τη βάση  για ένα λαχταριστό σάντουιτς ή μια δροσερή σαλάτα, που μπορείς να πάρεις μαζί στη σχολή ή στη δουλειά σου.