τροποι Εξοικονομησης

Εξοικονόμηση χρημάτων, αλλάζοντας κάποιες συνήθειες

Πώς να εξοικονομήσεις χρήματα εύκολα, αλλάζοντας κάποιες συνήθειες

Ας πούμε ότι έχεις ώς στόχο να πας ένα ταξίδι. Αφού κάνεις την έρευνά σου και καταλήξεις στο ποσό που χρειάζεται να αποταμιεύσεις για το ταξίδι σου, μετά συνειδητοποιείς ότι δεν σου περισσεύουν τα χρήματα που απαιτούνται για να αποταμιεύεις. Ήξερες όμως ότι ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος για να εξοικονομήσεις χρήματα είναι αλλάζοντας απλά κάποιες καθημερινές σου συνήθειες;

Με αφορμή το επερχόμενο ταξίδι ή τον οποιοδήποτε στόχο αποταμίευσης έχεις θέσει, δες πώς μπορείς να μειώσεις κάποια όχι και τόσο απαραίτητα έξοδα προκειμένου να εξοικονομήσεις κάποια επιπλέον χρήματα.

Βάλε ως στόχο, παράλληλα με την αποταμίευση, να βελτιώσεις και τη φυσική σου κατάσταση με τον καλύτερο τρόπο.

Επίλεξε το περπάτημα ή τα ΜΜΜ αντί για το αυτοκίνητο

Έχεις αναλογιστεί ποτέ πόσο σου κοστίζει η χρήση του αυτοκινήτου σου σε εβδομαδιαία βάση; Ειδικά στη χώρα μας, συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο ακόμη και για πολύ κοντινές διαδρομές, που θα μπορούσαμε να κάνουμε με τα πόδια ή με τα ΜΜΜ.
Σκέψου τα χρήματα που θα μπορούσες να αποταμιεύσεις αν ξεκινούσες να περπατάς περισσότερο και βάλε ως στόχο, παράλληλα με την αποταμίευση, να βελτιώσεις και τη φυσική σου κατάσταση με τον καλύτερο τρόπο! Αν πάλι τα ΜΜΜ εξυπηρετούν τις διαδρομές σου, συνδύασε τη χρήση τους με την ευκαιρία να ξεκινήσεις να διαβάζεις βιβλία που σε ενδιαφέρουν.

Τέλος, δοκίμασε να κάνεις car pooling μαζί με συναδέλφους σου, μια συνήθεια που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο εξωτερικό. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα και να κάνεις τις διαδρομές σου για τη δουλειά πιο ευχάριστες.

Μαγείρευε περισσότερο σπίτι και απόφυγε το φαγητό απέξω

Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσα ξοδεύουν σε εβδομαδιαία βάση στο φαγητό που παίρνουν απέξω. Για παράδειγμα, αντί να παραγγείλεις μια σαλάτα για να φας το μεσημέρι στο γραφείο, πάρε μαζί σου τα απαραίτητα υλικά και ετοίμασέ την εκεί. 
Προσπάθησε να σχεδιάζεις το μενού της εβδομάδας το Σάββατο, προκειμένου να προμηθεύεσαι ότι χρειάζεται για την παρασκευή τους. Συνδύασε αυτή τη νέα σου συνήθεια με μια προσπάθεια για πιο υγιεινή διατροφή.

Ετοίμασε τον καφέ σου στο σπίτι

Λόγω της σχετικά χαμηλής του τιμής, ο καφές που αγοράζουμε κάθε μέρα είναι συνήθως ένα έξοδο που δεν θεωρούμε σημαντικό.  Αν όμως υπολογίσουμε τα χρήματα που ξοδεύουμε κάθε μήνα ή κάθε χρόνο, θα διαπιστώσουμε ότι θα μπορούσαμε πολύ εύκολα να αποταμιεύσουμε αυτό το ποσό, αν απλά επενδύαμε σε μια καφετιέρα και αφιερώναμε τρία λεπτά από το χρόνο μας κάθε πρωί.

Κόψε το κάπνισμα

Είναι ευρέως γνωστό ότι το κάπνισμα κάνει κακό και είναι δύσκολο για έναν καπνιστή να το αποβάλλει. Όμως, εάν βάλεις κάτω τα οφέλη που έχει για την υγεία σου σε συνδυασμό με το ότι το κάπνισμα σού κοστίζει, κατά μέσο όρο, περίπου 1000€ το χρόνο, θα δεις ότι η διακοπή του είναι προς όφελός σου. 

Τα χρήματα αυτά μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να αποπληρώσεις κάποια πάγια έξοδα, να τα αποταμιεύσεις προκειμένου να πραγματοποιήσεις ένα όνειρο κ.ο.κ. Το σημαντικότερο βέβαια όφελος, είναι ότι θα προσφέρεις στον εαυτό σου βελτιωμένη υγεία και φυσική κατάσταση.

Γίνε πιο τακτικός/η

Η οργάνωση είναι πολύ σημαντική στην εξοικονόμηση χρημάτων. Όταν πληρώνεις τους λογαριασμούς στην ώρα τους, όταν έχεις οικονομικές προτεραιότητες και το πιο σημαντικό, όταν έχεις κάνει έναν οικονομικό προϋπολογισμό για το τρέχον έτος ή έστω τον επόμενο μήνα, δεν κινδυνεύεις να βρεθείς προ δυσάρεστων εκπλήξεων. 


Θες να πετύχεις το στόχο σου ακόμα πιο γρήγορα; Κάθε φορά που δεν θα μπαίνεις στον πειρασμό να απολαύσεις μία από τις παλιές σου συνήθειες, π.χ. κάθε φορά που θα παίρνεις το λεωφορείο αντί για ταξί, μπορείς, επιτόπου, μέσω του winbank mobile app, να μεταφέρεις το ποσό που θα ξόδευες στον αποταμιευτικό σου λογαριασμό. Έτσι, θα αξιοποιείς αυτά τα χρήματα και θα νιώθεις ακόμα μεγαλύτερη ικανοποίηση.