τροποι Αποταμιευσης

Πώς να μάθεις στο παιδί σου την αποταμίευση

Πώς να μάθεις στο παιδί σου την αποταμίευση

Ένα από τα πιο χρήσιμα «μαθήματα» που εμπεδώσαμε όλοι την περίοδο της κρίσης είναι ότι το κάθε ευρώ έχει αξία και δεν πρέπει να ξοδεύεται αλόγιστα. Εάν λοιπόν θέλαμε να μεταφέρουμε αυτό το δίδαγμα στα παιδιά μας ο τρόπος είναι ένας: να αποτελέσουμε το καθημερινό τους παράδειγμα!

Η μείωση των εξόδων και η σταθερή και συνεπής προσπάθεια αποταμίευσης πρέπει να γίνεται από όλη την οικογένεια, με τη συμμετοχή των παιδιών. Γι’ αυτό και πρέπει να παροτρύνουμε τα παιδιά να βάζουν τους δικούς τους στόχους, να σχεδιάζουν τα δικά τους προγράμματα αποταμίευσης και να κάνουν τη δική τους προσπάθεια μείωσης των εξόδων τους για χάρη ενός μεγαλύτερου σκοπού.

Παρότρυνέ το να εκφράσει τα όνειρα και τις επιθυμίες του και κάνε το να νιώσει ότι μπορούν να γίνουν πραγματικότητα χάρη στη δική του προσπάθεια.

Άρχισε με πέντε βήματα:

1. Συζήτησε με το παιδί: Μίλησε στο παιδί για την έννοια της αποταμίευσης και για τη σημασία και την αξία να πετυχαίνεις ένα μεγάλο στόχο με μια μικρή καθημερινή προσπάθεια. Παρότρυνέ το να εκφράσει τα όνειρα και τις επιθυμίες του και κάνε το να νιώσει ότι μπορούν να γίνουν πραγματικότητα χάρη στη δική του προσπάθεια.

2. Πάρε του έναν κουμπαρά: Μπορεί να έρχεται από το παρελθόν, αλλά αποτελεί διαχρονικό σύμβολο προνοητικότητας και εγκράτειας και η παρουσία του μέσα στο παιδικό δωμάτιο θυμίζει καθημερινά την πρακτική της αποταμίευσης.

3. Βάλτε μαζί έναν εφικτό οικονομικό στόχο: Ακόμη κι αν γνωρίζει ότι καλύπτεις όλες τις καθημερινές ανάγκες του, εξήγησε του τη σημασία να μάθει να συγκεντρώνει ένα μεγαλύτερο κεφάλαιο μαζεύοντας το χαρτζιλίκι του, ή ξοδεύοντας λιγότερα, προκειμένου να πάρει κάτι που επιθυμεί πολύ, πχ ένα ποδήλατο! Βάλτε μαζί επιμέρους στόχους ανά μήνα, τρίμηνο και έτος.

4. Κάνε παιχνίδι τη μείωση των εξόδων: Κατάγραψε σ’ ένα πίνακα τα έξοδά του και για κάθε τι που μειώνει (δεν αγόρασα περιοδικό, δεν πήρα κρουασάν) βάλτε μαζί ένα αυτοκόλλητο επιτυχίας.

5. Συνδύασε την επιτυχή αποταμίευση με μια ηθική ανταμοιβή: Τα κατάφερε; Του αξίζει ένα βραβείο. Η επιβράβευση μπορεί να έρχεται στο τέλος κάθε μήνα, τριμήνου και έτους και να είναι είτε ένα επιπλέον ποσό από εσάς στον κουμπαρά του, μια βόλτα, το αγαπημένο του φαγητό με φίλους…

Τέλος, δώσε εσύ το καλό παράδειγμα ξεκινώντας από σήμερα αποταμίευση. Είναι πιο απλό απ’ όσο φαντάζεσαι!