τροποι Αποταμιευσης

Πώς να κάνεις αποταμίευση με τις καθημερινές σου συναλλαγές

Πώς να κάνεις αποταμίευση με τις καθημερινές σου συναλλαγές

Πολλοί από εμάς έχουμε ακόμη έντονες αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία, με τους γονείς μας επιστρέφοντας σπίτι να ρίχνουν τα κέρματα που πήραν ως ρέστα από τα ψώνια της ημέρας σε έναν κουτί, βάζο ή κουμπαρά. Αυτή η τόσο απλή πρακτική ήταν παραδοσιακά ο πιο εύκολος τρόπος να αποταμιεύει ένα νοικοκυριό, χωρίς να το καταλαβαίνει.

Συνήθως οι αποταμιεύσεις του κουμπαρά είχαν και έναν πολύ ειδικό σκοπό, διαφορετικό για κάθε οικογένεια: χρήματα για μια απρόβλεπτη ανάγκη, συμπλήρωμα στις διακοπές του καλοκαιριού, τα σχολικά είδη των παιδιών κτλ. Και κάποια στιγμή όταν τα μετρούσαμε σκεφτόμασταν: «για δες, πόσα μαζεύτηκαν!»

Στη σύγχρονη εποχή που η χρήση του «πλαστικού χρήματος» γίνεται όλο και πιο συχνή ακόμη και για τις πιο μικρές αγορές μας, η αποτελεσματική αυτή πρακτική αποταμίευσης τείνει να εξαλειφθεί για πρακτικούς λόγους.

«Τα ρέστα των €0,50 που παίρνεις από τον πρωινό σου καφέ, αντιστοιχούν σε περίπου €180 τον χρόνο»

Πώς θα μπορούσαμε λοιπόν να προσαρμόσουμε στο σήμερα αυτήν την πρακτική;

Σε μια εποχή που όλοι έχουμε περιορισμένο χρόνο, ο ιδανικός τρόπος είναι αυτή η διαδικασία να γίνεται αυτόματα, κάθε φορά που χρησιμοποιούμε την χρεωστική μας κάρτα, χωρίς εμείς να χρειάζεται να κάνουμε οποιαδήποτε ενέργεια.

Αυτό πρακτικά σημαίνει το ποσό κάθε μας αγοράς να στρογγυλοποιείται αυτόματα προς τα πάνω στο πλησιέστερο ευρώ και τα «ψιλά» που περισσεύουν να μεταφέρονται αυτόματα σε ένα αποταμιευτικό λογαριασμό.

Και αν αναρωτιέσαι αν αξίζει αυτή η πρακτική, αρκεί να σκεφτείς ότι τα ρέστα των €0,50 που παίρνεις από τον πρωινό σου καφέ, αντιστοιχούν σε περίπου €180 τον χρόνο. Αν προσθέσεις και τα ρέστα από άλλες καθημερινές αγορές, το ποσό που μπορείς τελικά να μαζέψεις χωρίς κόπο, αυξάνεται ακόμη περισσότερο.

Με αυτόν τον τρόπο μπορείς εύκολα να πετύχεις έναν μικρό στόχο αποταμίευσης, ή να φθάσεις πιο γρήγορα στην ολοκλήρωση ενός μεγαλύτερου!

Μάθε περισσότερα εδώ για την υπηρεσία Pay & Save, που σε βοηθά να αποταμιεύεις αυτόματα, κάθε φορά που πραγματοποιείς τις αγορές σου με χρεωστική κάρτα της Τράπεζας Πειραιώς.