τροποι Αποταμιευσης

Περιμένοντας το μωρό σου!

Περιμένοντας το μωρό σου!

Πλησιάζει επιτέλους η στιγμή που θα κρατήσεις στα χέρια σου το μωρό σου. Σχεδιάζεις στο μυαλό σου το τέλειο παιδικό δωμάτιο, σκέφτεσαι όμορφα ρούχα και αξεσουάρ, τις πιο ιδιαίτερες μπομπονιέρες για τη βάφτισή του, τις πρώτες σας διακοπές μαζί!

Το μόνο που ίσως σου δημιουργεί άγχος είναι αν θα έχεις τα χρήματα, την κατάλληλη στιγμή, για να πραγματοποιήσεις ό,τι ονειρεύεσαι. Με τον κατάλληλο προγραμματισμό θα μπορέσεις να απολαύσεις κάθε στιγμή μαζί του.

Αγόρασε μόνο ότι είναι απαραίτητο για τις πρώτες εβδομάδες του μωρού σου, και μετά ανάλογα με τις ανάγκες σου αλλά και τις προτιμήσεις του μωρού σου, θα αγοράζεις ό,τι κρίνεις απαραίτητο.

Παρακάτω θα βρεις κάποιες χρήσιμες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να ανταπεξέλθεις στα έξοδα του πρώτου χρόνου του μωρού σου:

1. Κάνε μια όσο το δυνατόν πληρέστερη καταγραφή των εξόδων.

Πριν γίνεις γονιός, είναι σχεδόν αδύνατον να γνωρίζεις όλες τις ανάγκες ενός μωρού. Γι’ αυτό είναι πολύ χρήσιμο να συμβουλευτείς γονείς με μικρά παιδιά. Ρώτησε για αγορές που είχαν κάνει οι ίδιοι και αποδείχθηκαν περιττές. Να είσαι προετοιμασμένος ότι θα ακούσεις πολλά παραδείγματα που θα σε βοηθήσουν τελικά να προχωρήσεις στις σωστές για σένα αποφάσεις.

Είναι λογικό επίσης να μην γνωρίζεις πόσο έχει ένα καρότσι ή μια αλλαξιέρα. Μια έρευνα αγοράς από νωρίς θα σε βοηθήσει να γνωρίζεις πόσα χρήματα πρέπει να διαθέσεις για το μωρό σου, ώστε να κάνεις και τον απαραίτητο προϋπολογισμό.

2. Δημιούργησε μια λίστα με τα πράγματα που χρειάζεσαι.

Μην παρασύρεσαι από έτοιμες λίστες που θα βρεις σε καταστήματα ή σε περιοδικά. Αγόρασε μόνο ότι είναι απαραίτητο για τις πρώτες εβδομάδες του μωρού σου, και μετά ανάλογα με τις ανάγκες σου αλλά και τις προτιμήσεις του μωρού σου, θα αγοράζεις ό,τι κρίνεις απαραίτητο.

3. Καρότσια και αξεσουάρ από (δεύτερο) χέρι φίλων.

Καλαθούνα, λίκνο, καρεκλάκι αυτοκινήτου, καρότσι, μάρσιππος… ακόμη και ρούχα που είναι σαν καινούργια από παιδιά φίλων, μπορούν να σε βοηθήσουν να εξοικονομήσεις πολλά χρήματα. Αυτά τα χρήματα θα μπορέσεις να τα διαθέσεις για τη βάφτιση του μωρού σου, ή να τα κρατήσεις για τις μελλοντικές του ανάγκες.

4. Αναζήτησε προσφορές στα αναλώσιμα.

Οι πάνες, τα μωρομάντηλα και άλλα αναλώσιμα είναι έξοδα που δεν μπορείς να αποφύγεις. Μπορείς όμως να αναζητήσεις συμφέρουσες προσφορές, ώστε να κερδίσεις κάποια χρήματα από τις αγορές σου.

5. Φρόντισε να παρακολουθείς την προσπάθειά σου κάθε μήνα.

Όπως παρακολουθείς την ανάπτυξη του μωρού σου μπορείς να παρακολουθείς και την εξέλιξη της αποταμίευσής σου. Κάποιες φορές θα είναι εντυπωσιακή, άλλες πάλι θα μοιάζει στάσιμη.

Το σημαντικό, όμως, είναι να μη σταματήσεις ποτέ να προσπαθείς!