τροποι Αποταμιευσης

Μύθοι και Αλήθειες για την αποταμίευση

Μύθοι και Αλήθειες για την αποταμίευση

Αν και η αποταμίευση έχει τόσο μεγάλη αξία για εμάς και για τους ανθρώπους που αγαπάμε, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι μόνο για λίγους, για όσους έχουν αρκετά χρήματα. Στην πραγματικότητα όλοι μπορούν να αποταμιεύσουν, ανεξαρτήτως ηλικίας ή οικονομικής κατάστασης, αρκεί να το θέλουν και να ακολουθούν ορθές τακτικές που αρκούν για να διαλύσουν τους μύθους της αποταμίευσης.

Αντιμετώπισε την αποταμίευση σαν μια οφειλή προς τον εαυτό σου.

Δες ποιοι είναι οι μύθοι της αποταμίευσης και πώς μπορείς να τους καταρρίψεις:

1. Δεν χρειάζεται να βιαστώ, μπορώ να ξεκινήσω την αποταμίευση στο μέλλον…

Καθώς αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε χρήματα για αποταμίευση, αναβάλλουμε την έναρξή της για τον επόμενο μήνα, τον επόμενο χρόνο ή κάποια στιγμή στο μέλλον. Ωστόσο, το μόνο που καταφέρνουμε έτσι είναι να κάνουμε πιο δύσκολη τη μελλοντική μας προσπάθεια.

Υπάρχει μόνο μια σωστή χρονική στιγμή για να ξεκινήσεις να αποταμιεύεις: τώρα!

2. Έχω προσπαθήσει πολλές φορές στο παρελθόν να αποταμιεύσω, έχω αποδεχτεί πλέον ότι δεν μπορώ να τα καταφέρω...

Παίρνουμε με ενθουσιασμό αποφάσεις για αποταμίευση, χωρίς να έχουμε πρώτα αναλύσει ποιό είναι το ποσό που ρεαλιστικά μπορούμε να βάζουμε στην άκρη κάθε μήνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θέτουμε πολύ αισιόδοξους στόχους, τους οποίους δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε στην πράξη, με αποτέλεσμα να απογοητευόμαστε και να εγκαταλείπουμε κάθε προσπάθεια.

Ξεκίνησε με μικρούς, απόλυτα ρεαλιστικούς στόχους μηνιαίας αποταμίευσης, οι οποίοι δεν θα σε αγχώνουν. Συνηθίζοντας στη διαδικασία της αποταμίευσης, σταδιακά μπορείς να αυξάνεις το ποσό που αποταμιεύεις κάθε μήνα.

3. Το ποσό που μπορώ ρεαλιστικά να αποταμιεύσω είναι πολύ μικρό και τελικά δεν έχει νόημα...

Συχνά παίρνουμε την απόφαση να μην αποταμιεύσουμε, επειδή το ποσό που μπορούμε να βάλουμε στην άκρη είναι πολύ μικρό για τους στόχους μας.

Να θυμάσαι ότι ακόμη και το μικρότερο ποσό έχει αξία, αφού έστω και €20 το μήνα μπορούν μακροπρόθεσμα να χτίσουν ένα κεφάλαιο.

4. Δεν μου περισσεύουν χρήματα για να αποταμιεύσω...

Συνήθως περιμένουμε να φτάσει το τέλος του μήνα, αφού έχουμε καλύψει όλες τις υποχρεώσεις και τα έξοδά μας, για να δούμε αν έχουν περισσέψει χρήματα για αποταμίευση. Όπως όλοι γνωρίζουμε όμως, σχεδόν ποτέ δεν περισσεύουν χρήματα.

Αντιμετώπισε την αποταμίευση σαν μια οφειλή προς τον εαυτό σου, που θα την εξοφλείς κατά προτεραιότητα και με συνέπεια στην αρχή κάθε μήνα, πριν από οποιοδήποτε άλλο έξοδο.