τροποι Αποταμιευσης

Φρόντισε από σήμερα τα χρόνια της σύνταξης

Φρόντισε από σήμερα τα χρόνια της σύνταξης

Τα τελευταία χρόνια όλοι γνωρίζουμε ότι οι μελλοντικές συντάξεις δεν θα επαρκούν για να έχουμε το επίπεδο διαβίωσης που θα θέλαμε. Μπροστά σε αυτή τη δυσάρεστη σκέψη, οι περισσότεροι επιλέγουμε την αδράνεια, καθώς σκεφτόμαστε ότι έχουμε μπροστά μας ακόμη αρκετά χρόνια μέχρι εκείνη την ηλικία, ενώ οι τρέχουσες υποχρεώσεις μας είναι ήδη μεγάλες.

Στην πραγματικότητα, αναβάλλοντας την απόφαση να ξεκινήσουμε να φροντίζουμε για το μέλλον μας, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να μειώνουμε τα χρόνια που θα έχουμε στη διάθεσή μας να συγκεντρώσουμε το απαιτούμενο ποσό, κάνοντας τελικά πιο δύσκολη την επίτευξή αυτού του στόχου.

Από όλους τους στόχους αποταμίευσης, αυτός που αφορά στην ενίσχυση της οικονομικής μας κατάστασης στα χρόνια της σύνταξης, φαίνεται να είναι ο πιο δύσκολος. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε πόσα χρήματα τελικά χρειάζεται να μαζέψουμε, πότε πρέπει να ξεκινήσουμε να αποταμιεύουμε, ποιο είναι το κατάλληλο πρόγραμμα για τις δικές μας ανάγκες.

Προκειμένου να παραμείνουμε πιστοί στο πλάνο μας σε βάθος χρόνου, είναι καλύτερα να επιλέξουμε ειδικά προγράμματα

Ακολουθώντας όμως τρεις βασικούς κανόνες, μπορούμε να τα καταφέρουμε.

1. Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα

Αν και αυτός ο κανόνας ισχύει γενικά σε κάθε στόχο αποταμίευσης, ειδικά για την αποταμίευση για τη σύνταξη, έχει καταλυτική σημασία. Όταν θέλουμε να χτίσουμε ένα συγκεκριμένο κεφάλαιο μέχρι μια συγκεκριμένη ηλικία, όσο αργότερα ξεκινήσουμε, τόσο μεγαλύτερο ποσό θα απαιτείται να αποταμιεύουμε κάθε μήνα, προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλές χώρες στο εξωτερικό, η αποταμίευση γι’ αυτόν τον στόχο ξεκινά μαζί με την έναρξη της επαγγελματικής ζωής, σε νεαρή ηλικία. 

2. Μόνο συστηματικά, βάσει ενός πλάνου

Για όλους τους μακροπρόθεσμους στόχους αποταμίευσης, συστήνεται η αποταμίευση να γίνεται συστηματικά, με πειθαρχία, και με αυτόματο τρόπο. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι τρέχουσες υποχρεώσεις και οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι αποταμίευσης, θα μας κάνουν συχνά να αμελούμε την αποταμίευση για το μέλλον μας.

Προκειμένου να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να παραμείνει πιστός στο πλάνο μας σε βάθος χρόνου, είναι καλύτερα να επιλέξουμε για την αποταμίευσή μας ειδικά προγράμματα μακροχρόνιας συστηματικής αποταμίευσης.

3. Σχεδιασμός και διαχείριση με βοήθεια ειδικών

Είναι δύσκολο να υπολογίσουμε πόσα τελικά θα χρειαστούμε αλλά και τι ποσό είναι τελικά εφικτό για μας να αποταμιεύσουμε, είναι σημαντικό να αναζητήσουμε τη βοήθεια εξειδικευμένων επαγγελματιών. 

Επιπλέον, καθώς το κεφάλαιο που θέλουμε να χτίσουμε έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αξίζει να αξιολογήσουμε προγράμματα επενδυτικού χαρακτήρα, όπου η διαχείριση των κεφαλαίων γίνεται από εξειδικευμένους διαχειριστές.

Δες εδώ ποιο πρόγραμμα ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες.