τροποι Αποταμιευσης

Άλλαξε τη ζωή σου θετικά κάνοντας αποταμίευση

Άλλαξε τη ζωή σου θετικά

Η «Αλλαγή» αρχίζει από Α, όπως και η «Αποταμίευση». Χρειάζεται μόνο ένα πρώτο βήμα για να δρομολογήσουμε μια αλλαγή πορείας και να έρθουμε πιο κοντά σε μια μεγάλη μας επιθυμία. Κι επειδή πολλές από τις μικρές ή μεγάλες επιθυμίες μας χρειάζονται στρατηγική, πίστη, επιμονή και αφοσίωση για να τις πετύχουμε, είναι σημαντικό να έχουμε εκπαιδεύσει τον εαυτό μας να μη φοβάται την προσπάθεια.

Η αποταμίευση εκτός από μια μέθοδο για να εξασφαλίσουμε τα χρήματα που μας λείπουν για να αποκτήσουμε ή να κάνουμε αυτό που θέλουμε, έχει πολλά να μας μάθει αν την βάλουμε στη ζωή μας. Μας εκπαιδεύει στην ιεράρχηση των επιθυμιών μας, μας βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε όσα πραγματικά χρειαζόμαστε, μας ασκεί στην εγκράτεια, την προσπάθεια, την επιμονή, την υπομονή και τελικά στην επιβεβαίωση και την αυτοεκτίμηση τόσο σε κάθε βήμα της προσπάθειας, αλλά και στο τέλος, όταν ένας δύσκολος οικονομικός στόχος επιτυγχάνεται.

Η σημερινή κρίση, είναι μια ευκαιρία να σκεφτούμε διαφορετικά. Να ανακαλύψουμε ξανά τη δύναμή μας, να επιστρέψουμε στον εαυτό μας και με τη δική μας προσπάθεια να πετύχουμε όσα θέλουμε.

Η σημερινή κρίση, είναι μια ευκαιρία να σκεφτούμε διαφορετικά. Να ανακαλύψουμε ξανά τη δύναμή μας, να επιστρέψουμε στον εαυτό μας και με τη δική μας προσπάθεια να πετύχουμε όσα θέλουμε.

Κι αν νομίζεις ότι αυτό δεν γίνεται ή δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις, δες κάποιες συμβουλές για να αλλάξεις ζωή σου θετικά.

1. Αντιστάσου στα αρνητικά συναισθήματα.

«Όλα είναι στο μυαλό μας». Το ακούμε τόσο συχνά, αλλά πολλές φορές δεν το πιστεύουμε. Όταν νιώθουμε εγκλωβισμένοι σε κακές συνήθειες, σε μια δύσκολη καθημερινότητα, ή σ’ ένα οικονομικό, επαγγελματικό ή προσωπικό αδιέξοδο, ρίχνουμε την ευθύνη στους άλλους και ξεχνάμε τη δύναμή μας και τη δυνατότητα που έχουμε να κάνουμε την «αλλαγή» που ονειρευόμαστε. Τα αρνητικά συναισθήματα είναι πολλές φορές τόσο ισχυρά, ώστε μπορούν να μας παρασύρουν και να μας εγκλωβίσουν σε μια αδυναμία που μας κάνει να πιστεύουμε ότι τίποτα δεν μπορεί ν’ αλλάξει. Αντιστάσου. Σκέψου ότι είναι μόνο μία διάθεση της στιγμής που δεν σε αγγίζει και ότι η δύναμή σου είναι πολύ μεγαλύτερη. Αν σου λείπουν χρήματα, αντί να στενοχωριέσαι, πίστεψε στον εαυτό σου ότι μπορείς να βελτιώσει την κατάσταση.

2. Ονειρέψου, βάλε στόχους, ανάπτυξε στρατηγική.

Μπορείς να είσαι ευτυχισμένος-η, σου αξίζει. Τα όνειρα και οι επιθυμίες που θα βελτιώσουν τη ζωή σου, δεν απέχουν τόσο πολύ, αν τις κατονομάσεις, εστιάσεις σ’ αυτές και τις σκέφτεσαι συχνά. Αν είναι μια αλλαγή καριέρας, σκέψου τη νέα σου ιδιότητα, κατάστρωσε το σχέδιό σου για το τί πρέπει να κάνεις, κι αν χρειάζονται χρήματα, σχεδίασε ένα πρόγραμμα αποταμίευσης.

3. Κάνε το πρώτο μικρό βήμα.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και αυτό δεν είναι υπερβολή. Η αρχή εμπεριέχει την ενέργεια της απόφασης, την πεποίθηση της νίκης και της αλλαγής στάσης. Πες «θα τα καταφέρω», χαμογέλα και ξεκίνησε το πρώτο βήμα της νέας πορείας σου, είτε πρόκειται για την πρώτη ημέρα μιας δίαιτας, είτε για το πρώτο μικρό ποσό της αποταμιευτικής σου προσπάθειας.

4. Δείξε χαρακτήρα.

Αν γίνει η αρχή, είσαι στο σωστό δρόμο και για να μείνεις εκεί πρέπει πάντα να θυμάσαι τον αρχικό σου στόχο: να βελτιώσεις τη ζωή σου και να πραγματοποιήσεις την επιθυμία σου. Μάθε να λες όχι, σε πειρασμούς, στις επιθυμίες των άλλων, στα αρνητικά συναισθήματα, στην κούραση της καθημερινότητας. Πριν ξοδέψεις αντί να αποταμιεύσεις, σκέψου τί αξίζει περισσότερο: ο στόχος που έχεις βάλει ή ένα ακόμη ζευγάρι παπούτσια;

5. Υποστήριξε τον εαυτό σου και την προσπάθειά σου.

Αν δεν το κάνεις εσύ, ποιος θα το κάνει; Κάθε μέρα που έρχεσαι πιο κοντά στο στόχο σου, να λες μπράβο στον εαυτό σου για την προσπάθεια που κάνει και να τον ενισχύεις με κάποιον καλό λόγο… σαν να είναι ένα μικρό παιδί!